Mullerthal trail: Dit is wat je wil weten over wandelen in de mooiste regio van Luxemburg

Het Mullerthal in het Oosten van Luxemburg wordt ook wel ‘Klein Zwitserland’ genoemd. Deze mooie regio, die bekend staat om zijn bijzondere rotsformaties, is misschien wel de mooiste wandelregio van Luxemburg. Tot dit weekend had ik niet echt een beeld van wandelen in Luxemburg. Voor een wandelweekend in de Benelux wijk ik meestal uit naar Duitsland of België. Ik ben er echter achter gekomen dat het Mullerthal een ontzettend leuke en afwisselende bestemming is voor een weekendje wandelen. Op enkele uren rijden van Nederland bevind je je namelijk in een soort sprookjesbos, waar je afwisselend door dichtbegroeide bossen met mysterieuze grotten en kloven, en langs mooie uitzichtpunten wandelt. Combineer dit met perfect uitgezette routes en gratis OV die je makkelijk naar je start- of eindpunt brengen en je hebt de ideale bestemming te pakken voor een weekendje wandelen in de mooiste regio van Luxemburg.

De Mullerthal Trail

De Mullerthal Trail is in totaal 112 kilometer, die verdeeld is over drie routes. Aangezien elke route een rondwandeling van een kleine 40 kilometer beslaat, zullen de meeste wandelaars twee dagen per route uittrekken. Als je de complete trail wil lopen, neem je dus het beste zes dagen de tijd. Echter is het door de goede openbaarvervoerverbindingen heel goed mogelijk om zelf je trajecten op de Mullerthal Trail in te delen, en zo in een paar dagen tijd de mooiste stukken te wandelen. De routes raken elkaar op twee plekken, waardoor je makkelijk op een andere route kan overstappen. Daarnaast zijn er extra lussen mogelijk als je een route wil uitbreiden (daarover meer later in deze blog).

Route 1

Route 1 is 36 kilometer, met een gemiddelde moeilijkheidsgraad en in totaal 747 hoogtemeters. Je wandelt afwisselend door het bos en door open gebied met mooie uitzichten over het dal van de Sûre. Onderweg kom je de dorpen Echternach, Rosport, Born, Moersdorf en Herborn. Het sfeervolle Echternach is de grootste plaats van het Mullerthal, en hiermee een mooie uitvalsplek om het complete Mullerthal te ontdekken als je elke nacht op dezelfde plek wil overnachten. Daarnaast zijn hier verschillende leuke restaurantjes, winkels en supermarkten te vinden om je wandelvoedselvoorraad aan te vullen. Echternach is ook het schakelpunt tussen route 1 en route 2.

Route 2

Route 2 staat bekend als de mooiste route van het Mullerthal, maar ook als de moeilijkste route. Hier kom je de meest indrukwekkende rotsformaties tegen, die zich presenteren in de vorm van smalle kloven, grotten en watervallen. Met 38 kilometer, 952 hoogtemeters en een heleboel trappen is dit de route die je gegarandeerd de meeste spierpijn bezorgt. Het mooiste stuk is misschien wel het stukje tussen Echternach en Berdorf. Vanuit Echternach wandel je de heuvel op naar een uitzichtpunt over Echternach: de Trooskneppchen. Niet lang daarna wandel je de Wollefsschlucht binnen, een kloof met steile rotswanden waar zoals de naam al verraadt, vroeger wolven schuilden. Met een beetje fantasie ontdek je een paardenhoofd uit de rots de ‘Perekop’. De Huel Lee (Hohllay) grot vlakbij Berdorf lijkt bijna te mooi om natuurlijk gevormd te zijn, net als het ‘amfitheater’. Ongeveer halverwege route 2, tussen Waldbillig en Consdorf kom je langs de Schiessentümpel waterval. In het gelijknamige plaatsje Mullerthal kan je vanaf route 2 overstappen op route 3.

Route 3

Route 3 heeft een stuk glooiender hoogteprofiel dan de andere twee routes, met ‘slechts’ 620 hoogtemeters. Deze ronde is echter nog steeds 38 kilometer, dus onderschat het niet. Ook op deze route vind je de kenmerkende bizarre rotsen van het Mullerthal. Daarnaast wandel je hier door valleien en langs romantische kastelen in Larochette en Beaufort. Een hoogtepunt van deze route is de 700 meter lange houten loopbrug die naar de Kallektuffquell leidt, een kleurrijk waterbassin. Naast de plaatsen Beaufort, Larochette en Mullerthal (waar je kan overstappen op route 2), kom je nog langs het plateau van Blumenthal, vanwaar je een panoramisch uitzicht over de omgeving hebt.

Extra lussen: Tour A, Tour B, Tour C en Tour D

Als je na de 112 kilometer van de Mullerthal trail nog niet uitgewandeld bent, of als je een dagtocht wil uitbreiden, kan je gebruik maken van de extra lussen van de Mullerthal Trail. Tour A is uitbreiding van 22 kilometer van route 3, en het verbindt de plaatsen Larochette en Medernach met een tussenstop in Nommern. Tour B brengt je vanuit Beaufort (route 3) in 8 kilometer richting de grens met Duitsland. Tour C breidt route 2 uit met een makkelijke 9 kilometer lus van Hersberg. Tot slot is er nog de 31.5 kilometer lange uitbreiding van Tour D, die door het Grünewald richting de hoofdstad loopt.

Reizen tussen de dagtrajecten met gratis openbaar vervoer

Ja, je lees het goed, in Luxemburg is er gratis (!) openbaar vervoer! Dit maakt het plannen van je routes nog makkelijker. Zeker als je nog niet helemaal zeker weet hoe ver je die dag gaat wandelen, kan je makkelijk aan het einde van de dag een gratis bus terugpakken naar je overnachtingsplek of naar je auto. Op route 1 zijn bushaltes te vinden in (de buurt van) Rosport, Hinkel, Born, Moersdorf, Mompach, Herborn en natuurlijk Echternach. Op route 2 stopt de bus bij Echternach, Berdorf, Lauterbuer, Scheidgen, Hersberg en Consdorf. Let op dat het stuk tussen Hersberg of Consdorf tot Berdorf vrij lang is, maar geen openbaarvervoer opties biedt. Op route 3 kan je tot slot bussen pakken in Beaufort, Larochette, in de buurt van Heffingen, Blumenthal, tussen Waldbillig en Breidweiler en in Grundhof (tussen route 2 en route 3 in).

Overnachten op de Mullerthal Trail

Niet alleen het openbaar vervoer is goed geregeld op de Mullerthal Trail, ook fijne overnachtingsplekken dichtbij het pad zijn goed te vinden. De zogenaamde ‘Mullerthal Trail Partners’ zijn accomodaties in de buurt van de trail met extra voorzieningen voor wandelaars, zoals de beschikking van wandelkaarten, EHBO setjes en de mogelijkheid van een lunchpakket voor onderweg. Ook is het hier vaak mogelijk om slechts één nacht te verblijven. Een budget-vriendelijke optie is om te verblijven op campings, waar vaak naast tenten en campers ook kleine chalets te vinden zijn. Een leuke camping op Route 3 is Camping Auf Kengert in Larochette. Op Route 2 kan je bijvoorbeeld kamperen op Camping Martbusch in Berdorf of op Camping La Pinède in Consdorf. Ook op Route 1 is een leuke plek om je tentje op te zetten: Camping du Barrage in Rosport. Als je na een lange dag wandelen verlangt naar de luxe van een zacht bed, zijn er naast campings verschillende leuke bed & breakfasts en hotels te vinden in het gebied. B&B Berdorfer Eck is zeer centraal gelegen midden in het dorpje Berdorf en ze serveren heerlijk ontbijt. Een echte aanrader is B&B White Pearl in Mullerthal, wat door zijn centrale locatie de perfecte uitvalsbasis is voor de Mullerthal Trail. In deze B&B vind je niet alleen comfortabele kamers, maar ook een natuurlijk zwembad, sauna en een hele vriendelijke eigenaar die je van tips over het gebied kan voorzien. Slapen in een voormalige watermolen doe je bij Hotel Au Vieux Moulin, waar je ook nog eens goed kan eten op het terras van het restaurant.

Dit wil je verder nog weten over de Mullerthal Trail

Elke route van de Mullerthal Trail kent redelijk wat hoogtemeters. Voor lange klimmetjes hoef je hier niet bang te zijn. Wel stijgt en daalt het pad continu waardoor je aan het einde toch flink wat hoogtemeters hebt afgelegd. Het stuk op Route 2 tussen Berdorf en Echternach kent wel behoorlijk wat trappen.

Het Mullerthal is een rotsachtig gebied in het bos, wat betekent dat stevige (wandel)schoenen zeker aan te raden zijn om voldoende grip te houden op de paden. Er zijn geen gevaarlijke afgronden te vinden in het gebied, maar bij regenval kunnen de paden en stenen trappen wel een stuk gladder worden.

De Mullerthal Trail (inclusief de extra lussen) is perfect uitgezet door middel van witte bordjes met een rode herkenbare ‘M’. Bij splitsingen staan vaak ook nog extra richtingaanwijzers die je precies vertellen hoe ver het is tot een bijzondere bezienswaardigheid op de route of tot het eerstvolgende dorp. Hierdoor is het ook erg makkelijk om zelf dag-trajecten in te delen en over te stappen op een andere route of lus van de Trail. Voor wie toch graag de route uitzet met GPS kan hier de GPx bestanden van de verschillende routes downloaden.

Op verschillende plekken zijn er smalle kloven en grotten te vinden die je kan bekijken. Soms loopt de Trail zelfs dwars door een donkere kloof, waarbij een zaklamp noodzakelijk is. Mocht je niet zo van de donkere, smalle ruimtes zijn loopt er altijd een pad omheen.

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie krijg op het moment dat je iets besluit te boeken via de links in dit artikel. Dit kost jou uiteraard niks extra’s en betekent voor mij dat ik nog meer mooie artikelen kan schrijven.