15 praktische tips voor een reis naar de Balkan

Een reis naar de Balkan geeft je gegarandeerd unieke herinneringen. Met de 15 praktische tips uit deze blog weet je zeker dat je goed voorbereid aan je reis door de avontuurlijke Balkan-regio kan beginnen. 

1. Niet alle landen van de Balkan horen bij de EU.

Dit betekent dat je je internetabonnement op je telefoon moet uitzetten, je paspoort bij de hand moet hebben en je omrekeningkunsten voor vreemde valuta moet afstoffen op het moment dat je de grens overgaat naar bijvoorbeeld Bosnië of Montenegro.

2. Navigatie

Aangezien je EU internetabonnement niet geldig is in alle Balkan landen, kun je niet live navigeren in Google Maps. Wat wél heel goed kan is thuis de kaarten van de landen die je gaat bezoeken downloaden, zodat je ter plekke offline kunt navigeren. Dit doe je door in Google Maps te klikken op je profiel en naar “offline kaarten” te gaan. Hier kun je vervolgens zelf kaarten selecteren die je wil downloaden.

3. Verkeersregels

Je zult met een reis door de Balkan verschillende landen doorkruisen, en dus is het handig om van tevoren te checken wat de verkeersregels zijn per land. Ook tol kun je van tevoren uitzoeken. Zo werken Oostenrijk en Slovenië met tolvignetten die je online alvast kan bestellen en op je autoruit kan plakken, en betaal je in Kroatië net als in Frankrijk ter plekke tol bij de tolpoortjes. Check voor up-to-date informatie de landeninformatie van de anwb.

4. Autopapieren

Zorg dat je autopapieren in orde zijn en dat je ze bij de hand hebt bij grensovergangen. Bij ons wilden ze bijvoorbeeld niet alleen de groene kaart zien, maar ook een bewijs van eigendom van de auto.

5. Neem de tijd

In Bosnië en Montenegro kennen ze het concept snelweg nog niet (ze zijn wel letterlijk en figuurlijk aan de weg aan het timmeren), en dus zal je overal tussen de 30 tot maximaal 80 km/h kunnen rijden. Houdt hier rekening mee met je reistijd. Dat je op sommige plekken 80 km/h mag rijden, betekent niet dat dit altijd een goed idee is. Sommige wegen zijn erg smal en het is niet per se aan te raden om de locals achterna te gaan als ze zich als een stelletje kamikaze piloten van de berg af storten en gaan inhalen in onoverzichtelijke bochten.

6. Reis overdag

Dit zal je waarschijnlijk ook bijna altijd doen in de praktijk, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Straatverlichting kennen ze vaak niet (zeker in de afgelegen gebieden), en ’s avonds stil te komen staan in the middle of nowhere (door dieren op de weg of een kapotte auto) is dan ook geen pretje.

7. Op pad met een gids

Ik houd er zelf het meeste van om zelfstandig een nieuwe streek te ontdekken, maar niet alleen zijn (privé) gidsen ontzettend betaalbaar in de Balkan, het is soms vanwege veiligheid de enige mogelijkheid om een plek te ontdekken.

8. Geschiedenis

Lees je in wat betreft de regels en geschiedenis van een land. De heftige oorlog in de jaren negentig heeft zijn littekens achtergelaten, en op sommige plekken liggen dus ook nog landmijnen. Ga niet stoer doen en denken dat het allemaal wel meevalt, maar vraag de locals waar je veilig op pad kan gaan en neem de ‘pas op voor landmijnen’ borden serieus.

9. Tips van de locals

Vraag de verhuurders van je accommodatie om tips. Als je in kleinschalige accommodaties overnacht staan de locals vaak te springen om je te voorzien van de allerbeste tips.

10. Neem voldoende water mee

Zorg dat je altijd genoeg water bij hebt. Tijdens onze reis door de Balkan in de zomer tikten de temperaturen regelmatig de 38 graden aan. Het kan nu eenmaal voorkomen dat je pech krijgt met de auto of verdwaalt tijdens het wandelen, en dan wil je zeker voldoende water (en eten) bij je hebben.

11. Persoonlijke zaken

Maak voor de zekerheid een kopie van je paspoort en schrijf belangrijke telefoonnummers op in een klein notitieboekje. Mocht je onverhoopt je paspoort, telefoon of portemonnee kwijt raken, dan heb je in ieder geval je gegevens nog.

12. Pinnen

Let op met pinnen in vreemde valuta. In Bosnië en Kroatië kun je (nog) niet met de euro betalen en dat betekent dat je per transactie pinkosten en omrekenkosten betaalt. Als je de optie krijgt om te kiezen ‘with conversion’ of ‘without conversion’, kies dan ‘without conversion’. Without conversion betekent dat je eigen bank in Nederland de omrekeningsfactor bepaalt, terwijl je bij het kiezen van ‘with conversion’ de bank waar je pint toestemming geeft een (vaak ongustige) wisselkoers te bepalen. Daarnaast verschilt het per bank wat de pinkosten zijn. In Bosnië zijn Unicredit en Sperbank de goedkoopste banken om te pinnen.

13. Contant geld

Zorg dat je altijd genoeg contant geld op zak hebt. Het (contactloos) pinnen in de Balkan is helaas nog niet zo goed geregeld als in Nederland, dus je zal op veel plekken alleen contant kunnen betalen. Omdat je per transactie pinkosten betaalt, kun je beter in één keer wat meer pinnen. Verdeel dit vervolgens wel over meerdere plekken, zodat je niet de pineut bent mocht je slachtoffer worden van een zakkenroller.

14. Tickets veerboot Kroatië

Veel veerboten die je kunt nemen in Kroatië hebben een website waar je thuis alvast tickets kunt boeken. Zeker in het drukke hoogseizoen kan het prettig zijn om te weten dat je die dag een plekje hebt op de boot. Via de rederij Jadrolinija kun je boten boeken naar verschillende Kroatische eilanden zoals Mljet.

15. Natuur & dieren

De prachtige natuur in de Balkan betekent ook een grote verscheidenheid aan dieren. Neem Deet en een afterbite-gel mee tegen insecten en kwallen, steek je handen niet in rotspleten tijdens het wandelen (dat zou zomaar een schuilplek voor een giftige slang kunnen zijn) en blijf oplettend voor beren en ander groot wild (ook al zijn ze waarschijnlijk banger voor jou dan jij voor hen).

Met deze tips ben je helemaal klaar om voorbereid aan je reis door de Balkan te beginnen! Inspiratie nodig voor een mooie route? Klik hier

Meer lezen